keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kirkko vai maistraatti?

Tämän kysymyksen heitin prinssilleni, kun keskustelimme häistä ekaa kertaa ihan tosissaan. Lähes apteekin hyllyltä prinssini totesi, että maistraatti. Hieman kummasteltuani asiaa sain selityksen, että hän ei koe olevansa mitenkään uskonnollinen ja että kirkosta siirtyminen juhlapaikalle on vain vaivalloista. :D

Aluksi olin itse sen kannalla, että meidät vihitään kirkossa, koska pidän perinteistä ja että meillä olisi jokin hieno yhteinen hetki avioliittomme aloittamiseen. En kuitenkaan kokenut tarvetta sille, että tapahtumaa olisi todistamassa kaikki vieraat ja että tilaisuus olisi juhlallinen. Pääasia on, että tilaisuus on minulle ja prinssilleni tärkeä.

Meillä on tarkoituksena mennä vihille maistraatissa hääjuhlaa edeltävänä perjantaina. Pistämme läheisimmille sukulaisillemme ilmoituksen asiasta ja, että ovat tervetulleita todistamaan vihkimistä. Emme pyydä heidän saapumisestaan erityistä ilmoitusta, vaan menemme "avoimet ovet" menetelmällä. Olemme sopineet, että ainakin yksi kaaso ja bestman ovat todistajiamme, jos ketään muita ei tilaisuuteen saavukaan.

Ajattelin kokeilla onneamme pyytää tilaisuuteen vihkijäksi rentoa ja huumorintajuista henkilöä, joka voi perinteisen seremonian lisäksi lausua jotain muutakin. Sormet ristiin. ;)

kuva: yle.fi


Maistraattivihkimisestä

  • Vihkiminen voidaan toimittaa vihkijän toimitiloissa, tai mikäli vihkijä ja kihlakumppanit toisin sopivat, myös muualla.
  • Virka-aikana vihkijän toimitiloissa tapahtuvasta vihkimisestä ei peritä maksua.
  • Olisi toivottavaa, että parilla olisi mukanaan vihkimisessä tarvittavat kaksi todistajaa, mutta erikseen etukäteen sovittaessa myös maistraatin henkilökunta voi toimia todistajina. Todistajaksi käy henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta.
  • Muissa tilanteissa on syytä olla yhteydessä maistraattiin hyvissä ajoin, jotta mahdolliset aikataulu- ja tilakysymykset ehditään selvittää. Tällöin peritään myös hinnaston mukainen maksu ja matkakustannusten korvaus.

Vihkikaava ja tilaisuus

Nämä sanat vihkijä meille lausuu:

"Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Miehen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Naisen Nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Naisen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Miehen Nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi."

 Jos sormuksia vaihdetaan (ei pakollista), lausutaan seuraavasti:

"Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne".

Lopuksi vuorossa on ilmoitus:

"Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi."


Muista!

  1. Vihkitilaisuuden varaaminen elo-syyskuussa
  2. Avioliiton esteidentutkinta syyskuussa. Voimassa 4kk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti